FAQ

Algemeen

Om zoveel mogelijk rendement te halen uit je zonnepanelen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen onder zo goed mogelijke omstandigheden presteren. In Nederland schijnt nou eenmaal niet altijd de zon dus is het belangrijk om zoveel mogelijk uit de zonnestralen te halen die er wel zijn. Om de ideale omstandigheden voor zonnepanelen te krijgen zijn er een aantal aspecten die dat kunnen verbeteren, zoals:

  • De oriëntatie van de zonnepanelen: Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk. Staan je zonnepanelen bijvoorbeeld op een noordelijke oriëntatie, dan haal je waarschijnlijk niet het meeste uit je zonnepanelen.
  • De schaduw: Schaduw zorgt er natuurlijk voor dat er minder zonnestralen je zonnepanelen bereiken. Als je geen optimizers gebruikt kan zelfs je hele zonnepanelen-installatie minder efficiënt werken wanneer je panelen in de schaduw staan en krijg je dus veel minder opbrengst.
  • Een Optimizer: Een optimizer, ook wel micro-omvormer zorgt ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk uitgelezen kan worden. Als één paneel minder functioneert, door bijvoorbeeld schaduw, heeft dit bij het gebruik van optimizers geen invloed op de opbrengst van de andere panelen. Ook kun je bij door het gebruik van optimizers het gebruik per paneel bekijken. Zonder Optimizer genereren alle panelen even veel energie als de zwakste schakel. Wanneer je panelen dus in de schaduw staan heeft dat effect op je gehele installatie.
  • De hoek van je panelen: Een perfecte helling zorgt voor de meest optimale energieproductie. Bij een platdak moet je denken aan 36 graden en met een hellend dak tussen de 30 en 35 graden. Een te grote hoek zou bijvoorbeeld ook schaduw kunnen creëren voor achterliggende zonnepanelen. Het kan wel per installatie verschillen welke hoek de beste keuze is.
  • Hoe schoon je panelen: zijn Zeker niet onbelangrijk is het schoonhouden van je panelen zodat ze zo goed mogelijk werken.
  • De temperatuur: De ideale temperatuur voor het produceren van energie is 25 graden bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. Veel mensen denken dat bij een hittegolf je meer energie produceert, het omgekeerde is helaas waar. Omdat de panelen erg heet worden lever je al snel 20% opbrengst in.

Laat je niet ont­moedigen door de ideale omstandig­heden van zonne­panelen

Conclusie: Er zijn vele manieren en omstandigheden die de productie van energie verhogen bij je zonnepanelen. Laat je vooral niet tegenhouden als niet alle situaties ideaal zijn, het opwekken van groene energie kan altijd een voordeel zijn ook in wat minder ideale omstandigheden voor zonnepanelen.

Meerdere factoren spelen een rol

Zonnepanelen kunnen een hoop geld kosten maar gelukkig kan je het volledige bedrag in een aantal jaren terug verdienen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt natuurlijk ook aan wat voor soort zonnepanelen je hebt aangeschaft, van welk materiaal ze zijn gemaakt, hoe de zonnepanelen zijn afgesteld en hoeveel zon-uren je zonnepanelen ontvangen. Wanneer je zonnepanelen goed zijn afgesteld en je ze voor gemiddelde kosten hebt aangeschaft en laten installeren zou je binnen gemiddeld 7 jaar de kosten moeten hebben terug verdiend.

De terug­verdien­tijd zonne­panelen inkorten

Er zijn meerder manieren om de terugverdientijd van zonnepanelen in te korten, één van de belangrijkste manieren is een omvormer van goede kwaliteit te gebruiken. Het is ook mogelijk gebruik te maken van een optimizer, die optimaliseert de productie van zonne-stroom binnen een zonnestroomsysteem. Zonder optimizer is het systeem zo sterk als zijn zwakste schakel, dat betekend dat alle zonnepanelen een verlaagde prestatie leveren omdat er bijvoorbeeld één zonnepaneel in de schaduw staat.

Wat ook veel kan opleveren is het meeste stroom gebruiken op het juiste moment. Normaal gezien word je aangeraden om tijdens de daluren energie te gebruiken, met zonnepanelen gaat dit net iets anders. Omdat de zon juist midden op de dag de meeste energie levert kan je het beste je was overdag draaien. Ben je niet thuis overdag? Tegenwoordig hebben de meeste wasmachines automatische programma’s die je overdag kunt laten draaien.

Daarnaast zijn er nog enkele kleine tips die je terugverdientijd kunnen inkorten:

  • Zorg dat je minder stroom hoeft te gebruiken, vervang bijvoorbeeld alle lampen voor LED en zet niet niet alle apparaten tegelijk aan maar verdeel het over de dag.
  • Zorg dat je zonnepanelen goed schoon zijn.
  • Gebruik de ECO standen van je apparaten als dat mogelijk is.
  • Maak gebruik van de Salderingsregeling en verkoop je energie.

Vanaf 2025 worden de salderingsregels aangepast, waardoor het opslaan van energie met een thuisbatterij een steeds serieuzere en lucratieve optie wordt. Ben je benieuwd of een thuisbatterij misschien een goede uitkomst biedt voor jou? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Techniek

Je hebt waarschijnlijk al een hoop verschillende termen langs horen komen, het kan misschien erg ingewikkeld klinken maar eigenlijk is het allemaal simpel uit te leggen. Als we het bijvoorbeeld hebben over Wattpiek dan praten we over een meeteenheid waarmee het vermogen van een paneel wordt aangegeven. Laat je niet teveel leiden door het vermogen van een paneel, een goede prijs/kwaliteit verhouding is meestal een betere optie. Er zijn wel een aantal omstandigheden waardoor het misschien beter is om panelen met een hoger vermogen aan te schaffen zoals:

  • Door een niet zo’n goede oriëntatie van de zonnepanelen of zon-bereik. Wanneer je zonnepanelen bijvoorbeeld een noordelijke oriëntatie hebben of veel in de schaduw zitten werken je panelen minder goed.
  • Wanneer je een dak hebt met een klein oppervlak dan wil je zoveel mogelijk rendement halen uit minder zonnepanelen.
  • Als je je stroom wilt doorverkopen door gebruik te maken van de Salderingsregeling. Je zou dus op sommige dagen meer stroom moeten opwekken dan verbruiken.

Omgerekend naar kWh?

Het gemiddelde wat 1 Wattpiek (Wp) per jaar oplevert in kWh is volledig afhankelijk van een aantal factoren. Het land, de plaats van het dak, de richting van de zonnestralen hebben allemaal invloed hier op. Over het algemeen houden we in Nederland rekening met 88% van het aantal Wattpiek. Dat betekent dat 1 Wattpiek per jaar 0,88kWh oplevert. Om uit te rekenen wat je nodig hebt om je jaarlijks gebruik te kunnen genereren dan heb je een overzicht nodig van je energieleverancier en bekijk je wat jouw huishouden nodig heeft in een jaar. Deel het aantal kWh door 0,88 en dan weet je de benodigde vermogen van je gehele installatie.

De nauw­keurig­heid van Wattpiek

Het is belangrijk dat het maximale Wattpiek wat een paneel kan opleveren juist is aangegeven. Er worden van te voren in het laboratorium strenge tests uitgevoerd met een aantal standaard regels. De temperatuur, luchtmassa, richting van de zonnestralen en de lichtstraling van 1000 Watt per vierkante meter moeten bij elke test van iedere zonnepaneel dezelfde waardes hebben. Door deze tests krijg je dus een eerlijke berekening.

Zonnepanelen wekken energie op uit (je raad het al) zonlicht. De zonnepanelen kunnen de lichtdeeltjes van het zonlicht absorberen, die lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel waardoor er spanning ontstaat wat zich uit in energie. Een zonnepaneel bestaat uit een positief en negatief geladen zijde, wanneer je deze op elkaar aansluit gaan de elektroden bewegen en word er stroom gegenereerd. Hoe zonnepanelen werken is tevens ook afhankelijk van het soort zonnepaneel.

Van zonne­paneel naar je was­machine

Wat is er nou precies nodig om het stroom vanuit je zonnepaneel door te leiden naar je wasmachine of telefoonoplader? Er zijn er aantal basis onderdelen die onmisbaar zijn, dit zijn:

  • Zonlicht: Zonder zonlicht kan je natuurlijk geen stroom opwekken. Schaduw kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je zonnepanelen minder presteren, een optimizer zou dit al kunnen verbeteren. Ook het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen kan zorgen voor een beter rendement.
  • De omvormer: De stroom die word opgewekt door de zonnepanelen is gelijkstroom, om die stroom te kunnen gebruiken moet het worden omgezet in wisselstroom door de omvormer.
  • De meterkast: De omvormer stuurt de stroom via een kabel door naar de meterkast.

Hoe werken zonne­panelen in een systeem?

Het totaal van alle zonnepanelen, omvormer, (slimme) meterkast en alle toebehoren noem je een zonnepanelen-systeem. Hoe een systeem in elkaar zit hangt volledig af van je wensen en budget. Een slimme meterkast geeft bijvoorbeeld automatisch de meterstanden door en kan ook de opgewekte stroom die niet is gebruikt meten waardoor je stroom kan doorverkopen. Het zonnepanelen-systeem kan nog worden uitgebreid met een optimizer om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen efficiënter werken.

Financieel

De landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er sinds 2013 niet meer maar er zijn alsnog vele voordelen om je uitgaven voor zonnepanelen te verlagen. Je kan namelijk je BTW over de aankoop en installatie van je zonnepanelen terugvragen, dit kan al zeker honderden euro’s schelen. Daarnaast is het ook mogelijk om samen met andere inwoners binnen je gemeente iets te organiseren voor zonnepanelen zodat er subsidie kan worden aangevraagd voor de gezamenlijke actie.

Subsidie voor zonne­panelen aanvragen

Een subsidie op de aankoop van zonnepanelen bestaat dus helaas niet meer, maar je BTW terug vragen is nog wel een mogelijkheid omdat het doel van de overheid is om per 1 januari 2023 de BTW op zonnepanelen te verlagen naar 0%. Wanneer je de BTW terug vraagt zorg er wel voor dat het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan. Wanneer je zonnepanelen ook functioneren als dakbedekking dan mag je 1/3 terugvragen van de betaalde BTW.

Aanvraag­termijn

Het is verplicht binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar je BTW terug te vragen, doe je dit niet dan kan je nog een ‘ambtshalve teruggaaf’ verzoeken wat je kan aanvragen tot 5 jaar na het jaar van aanschaf.

De salderings­regeling

Je heb er waarschijnlijk al over gehoord, je kan geld verdienen met de opgewekte stroom die je niet verbruikt. Dit heet de salderingsregeling. Alleen op het moment dat je panelen meer energie opwekken dat je op dat moment gebruikt dan kan je eraan verdienen, dat is de ene dag wat meer dan de andere. Het is wel belangrijk dat je energiemeter geschikt is om energie terug te leveren, dit kan bijvoorbeeld met een ‘slimme’ meter. Een slimme meter geeft via het mobiele telefoonnetwerk automatisch de meterstanden door, daarnaast kan deze slimme meter dus ook de levering van energie bijhouden en dus salderen.

De kosten van zonnepanelen zijn volledig afhankelijk van een aantal verschillende factoren:

  • Het materiaal van de zonnepanelen.
  • Het aantal zonnepanelen.
  • Het soort zonnepaneel.
  • De installatie van zonnepanelen.

De gemiddelde kosten van een enkele zonnepaneel zou uitkomen op ongeveer: € 230. Natuurlijk mag je je dan afvragen of dat voor jou de juiste keuze is, een duurdere zonnepaneel van hogere kwaliteit zou misschien meer rendement in een kortere tijd kunnen opleveren waardoor je terugverdientijd weer korter is. Beter materiaal kan zorgen dat je zonnepanelen blijven werken zoals ze zouden moeten en dat de efficiëntie hoog blijft. Kortom is er niet één standaard prijs die kan bepalen wat je moet betalen voor een zonnepaneel, dit is volledig afhankelijk van de situatie en jouw wensen. De kosten van zonnepanelen van hoge kwaliteit zit gemiddeld op €300.

De kosten van de installatie van zonnepanelen

Naast de kosten van de zonnepanelen heb je natuurlijk ook kosten aan de installatie, mits je die niet zelf uitvoert. Ook hierbij gelden meerdere factoren hoe duur de installatie is. Ook is het belangrijk dat je dak geschikt is voor het gebruik van zonnepanelen, dit is ook niet altijd het geval. Ben je van plan 10 zonnepanelen te laten installeren? Dan kost gemiddeld € 5.500 inclusief de zonnepanelen. Gelukkig kan je een deel van de aankoop én installatie van zonnepanelen terug vragen bij de Belastingdienst.

Besparen op zonnepanelen

Je zou natuurlijk ook zelf de installatie kunnen doen. Alleen kan dit erg ingewikkeld zijn en kan het soms zelf gevaarlijk zijn. Zorg dat als je dit zelf gaat doen je echt weet waar je mee bezig bent. Er zijn vele handleidingen te vinden over alles wat je moet weten over de installatie van zonnepanelen. Twijfel je over het zelf installeren of heb je advies nodig? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Wij hebben de oplossing voor jou

Neem contact op

Wil je besparen op je energierekening en tegelijkertijd genieten van betrouwbare en hoogwaardige zonne-energieproducten en diensten? Ons team van experts staat klaar om jou te helpen.