4.7/5
9.4 van 45 beoordelingen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken energie op uit (je raad het al) zonlicht. De zonnepanelen kunnen de lichtdeeltjes van het zonlicht absorberen, die lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel waardoor er spanning ontstaat wat zich uit in energie. Een zonnepaneel bestaat uit een positief en negatief geladen zijde, wanneer je deze op elkaar aansluit gaan de elektroden bewegen en word er stroom gegenereerd. Hoe zonnepanelen werken is tevens ook afhankelijk van het soort zonnepaneel.

hoe werken zonnepanelen

Van zonnepaneel naar je wasmachine

Wat is er nou precies nodig om het stroom vanuit je zonnepaneel door te leiden naar je wasmachine of telefoonoplader? Er zijn er aantal basis onderdelen die onmisbaar zijn, dit zijn:

  • Zonlicht

Zonder zonlicht kan je natuurlijk geen stroom opwekken. Schaduw kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je zonnepanelen minder presteren, een optimizer zou dit al kunnen verbeteren. Ook het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen kan zorgen voor een beter rendement.

  • De omvormer

De stroom die word opgewekt door de zonnepanelen is gelijkstroom, om die stroom te kunnen gebruiken moet het worden omgezet in wisselstroom door de omvormer.

  • De meterkast

De omvormer stuurt de stroom via een kabel door naar de meterkast

Hoe werken zonnepanelen in een systeem?

Het totaal van alle zonnepanelen, omvormer, (slimme) meterkast en alle toebehoren noem je een zonnepanelen-systeem. Hoe een systeem in elkaar zit hangt volledig af van je wensen en budget. Een slimme meterkast geeft bijvoorbeeld automatisch de meterstanden door en kan ook de opgewekte stroom die niet is gebruikt meten waardoor je stroom kan doorverkopen. Het zonnepanelen-systeem kan nog worden uitgebreid met een optimizer om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen efficiënter werken.

Direct contact

Kun je geen antwoord vinden op je vraag? Onze specialisten staan je graag persoonlijk te woord. Bel of mail Mail ons dan, via de button hieronder vind je het juiste mailadres en wij helpen je graag verder!

Een prijsopgave ontvangen?