4.7/5
9.4 van 45 beoordelingen

Wat zijn de ideale omstandigheden voor zonnepanelen?

Om zoveel mogelijk rendement te halen uit je zonnepanelen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen onder zo goed mogelijke omstandigheden presteren. In Nederland schijnt nou eenmaal niet altijd de zon dus is het belangrijk om zoveel mogelijk uit de zonnestralen te halen die er wel zijn. Om de ideale omstandigheden voor zonnepanelen te krijgen zijn er een aantal aspecten die dat kunnen verbeteren, zoals:

  • De oriëntatie van de zonnepanelen

Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk. Staan je zonnepanelen bijvoorbeeld op een noordelijke oriëntatie, dan haal je waarschijnlijk niet het meeste uit je zonnepanelen.

  • De schaduw

Schaduw zorgt er natuurlijk voor dat er minder zonnestralen je zonnepanelen bereiken. Als je geen optimizers gebruikt kan zelfs je hele zonnepanelen-installatie minder efficiënt werken wanneer je panelen in de schaduw staan en krijg je dus veel minder opbrengst.

  • Een Optimizer

Een optimizer, ook wel micro-omvormer zorgt ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk uitgelezen kan worden. Als één paneel minder functioneert, door bijvoorbeeld schaduw, heeft dit bij het gebruik van optimizers geen invloed op de opbrengst van de andere panelen. Ook kun je bij door het gebruik van optimizers het gebruik per paneel bekijken. Zonder Optimizer genereren alle panelen even veel energie als de zwakste schakel. Wanneer je panelen dus in de schaduw staan heeft dat effect op je gehele installatie.

  • De hoek van je panelen

Een perfecte helling zorgt voor de meest optimale energieproductie. Bij een platdak moet je denken aan 36 graden en met een hellend dak tussen de 30 en 35 graden. Een te grote hoek zou bijvoorbeeld ook schaduw kunnen creëren voor achterliggende zonnepanelen. Het kan wel per installatie verschillen welke hoek de beste keuze is.

  • Hoe schoon je panelen zijn

Zeker niet onbelangrijk is het schoonhouden van je panelen zodat ze zo goed mogelijk werken.

  • De temperatuur

De ideale temperatuur voor het produceren van energie is 25 graden bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. Veel mensen denken dat bij een hittegolf je meer energie produceert, het omgekeerde is helaas waar. Omdat de panelen erg heet worden lever je al snel 20% opbrengst in.

ideale omstandigheden zonnepanelen

Laat je niet ontmoedigen door de ideale omstandigheden van zonnepanelen

Conclusie: Er zijn vele manieren en omstandigheden die de productie van energie verhogen bij je zonnepanelen. Laat je vooral niet tegenhouden als niet alle situaties ideaal zijn, het opwekken van groene energie kan altijd een voordeel zijn ook in wat minder ideale omstandigheden voor zonnepanelen.

Direct contact

Kun je geen antwoord vinden op je vraag? Onze specialisten staan je graag persoonlijk te woord. Bel of mail Mail ons dan, via de button hieronder vind je het juiste mailadres en wij helpen je graag verder!

Een prijsopgave ontvangen?