4.7/5
9.4 van 45 beoordelingen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Meerdere factoren spelen een rol

Zonnepanelen kunnen een hoop geld kosten maar gelukkig kan je het volledige bedrag in een aantal jaren terug verdienen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt natuurlijk ook aan wat voor soort zonnepanelen je hebt aangeschaft, van welk materiaal ze zijn gemaakt, hoe de zonnepanelen zijn afgesteld en hoeveel zon-uren je zonnepanelen ontvangen. Wanneer je zonnepanelen goed zijn afgesteld en je ze voor gemiddelde kosten hebt aangeschaft en laten installeren zou je binnen gemiddeld 7 jaar de kosten moeten hebben terug verdiend.

terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd zonnepanelen inkorten

Er zijn meerder manieren om de terugverdientijd van zonnepanelen in te korten, één van de belangrijkste manieren is een omvormer van goede kwaliteit te gebruiken. Het is ook mogelijk gebruik te maken van een optimizer, die optimaliseert de productie van zonne-stroom binnen een zonnestroomsysteem. Zonder optimizer is het systeem zo sterk als zijn zwakste schakel, dat betekend dat alle zonnepanelen een verlaagde prestatie leveren omdat er bijvoorbeeld één zonnepaneel in de schaduw staat.

Wat ook veel kan opleveren is het meeste stroom gebruiken op het juiste moment. Normaal gezien word je aangeraden om tijdens de daluren energie te gebruiken, met zonnepanelen gaat dit net iets anders. Omdat de zon juist midden op de dag de meeste energie levert kan je het beste je was overdag draaien. Ben je niet thuis overdag? Tegenwoordig hebben de meeste wasmachines automatische programma’s die je overdag kunt laten draaien.

Daarnaast zijn er nog enkele kleine tips die je terugverdientijd kunnen inkorten:

  • Zorg dat je minder stroom hoeft te gebruiken, vervang bijvoorbeeld alle lampen voor LED en zet niet niet alle apparaten tegelijk aan maar verdeel het over de dag
  • Zorg dat je zonnepanelen goed schoon zijn
  • Gebruik de ECO standen van je apparaten als dat mogelijk is
  • Maak gebruik van de Salderingsregeling en verkoop je energie

Direct contact

Kun je geen antwoord vinden op je vraag? Onze specialisten staan je graag persoonlijk te woord. Bel of mail Mail ons dan, via de button hieronder vind je het juiste mailadres en wij helpen je graag verder!

Een prijsopgave ontvangen?