Je hebt waarschijnlijk al een hoop verschillende termen langs horen komen, het kan misschien erg ingewikkeld klinken maar eigenlijk is het allemaal simpel uit te leggen. Als we het bijvoorbeeld hebben over Wattpiek dan praten we over een meeteenheid waarmee het vermogen van een paneel wordt aangegeven. Laat je niet teveel leiden door het vermogen van een paneel, een goede prijs/kwaliteit verhouding is meestal een betere optie. Er zijn wel een aantal omstandigheden waardoor het misschien beter is om panelen met een hoger vermogen aan te schaffen zoals:
- Door een niet zo’n goede oriëntatie van de zonnepanelen of zon-bereik. Wanneer je zonnepanelen bijvoorbeeld een noordelijke oriëntatie hebben of veel in de schaduw zitten werken je panelen minder goed.
- Wanneer je een dak hebt met een klein oppervlak dan wil je zoveel mogelijk rendement halen uit minder zonnepanelen.
- Als je je stroom wilt doorverkopen door gebruik te maken van de Salderingsregeling. Je zou dus op sommige dagen meer stroom moeten opwekken dan verbruiken.
Omgerekend naar kWh?
Het gemiddelde wat 1 Wattpiek (Wp) per jaar oplevert in kWh is volledig afhankelijk van een aantal factoren. Het land, de plaats van het dak, de richting van de zonnestralen hebben allemaal invloed hier op. Over het algemeen houden we in Nederland rekening met 88% van het aantal Wattpiek. Dat betekent dat 1 Wattpiek per jaar 0,88kWh oplevert. Om uit te rekenen wat je nodig hebt om je jaarlijks gebruik te kunnen genereren dan heb je een overzicht nodig van je energieleverancier en bekijk je wat jouw huishouden nodig heeft in een jaar. Deel het aantal kWh door 0,88 en dan weet je de benodigde vermogen van je gehele installatie.
De nauwkeurigheid van Wattpiek
Het is belangrijk dat het maximale Wattpiek wat een paneel kan opleveren juist is aangegeven. Er worden van te voren in het laboratorium strenge tests uitgevoerd met een aantal standaard regels. De temperatuur, luchtmassa, richting van de zonnestralen en de lichtstraling van 1000 Watt per vierkante meter moeten bij elke test van iedere zonnepaneel dezelfde waardes hebben. Door deze tests krijg je dus een eerlijke berekening.