Financiële voordelen voor duurzame woning verbetering bij aankoop woning 

Verhoog je hypotheek voor duurzame woningverbetering en ontvang extra leningen tot 106% van de woningwaarde, inclusief stimuleringsmaatregelen voor energiebesparing.

Duurzame Financiële Voordelen

Stimulansen voor Woningverbetering

Overweeg je een woning te kopen en wil je deze verduurzamen? Dan zijn er interessante stimuleringen beschikbaar die je kunnen helpen bij het realiseren van een energiezuinige woning. Het is mogelijk om een hoger hypotheekbedrag te verkrijgen dan gebruikelijk. 

Door energiebesparende voorzieningen (EBV) te financieren, kun je in 2024 tot 106 procent van de waarde van de woning lenen, in plaats van de traditionele 100 procent. Dit betekent dat je niet alleen de aankoop van de woning kunt financieren, maar ook bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen. 

Daarnaast is er een extra stimulans voor degenen die een nieuwe woning met een slecht energielabel willen verduurzamen. Ook kun je tot € 20.000 meer lenen om een nieuwe woning met een slecht energielabel te verduurzamen. 
Het nemen van energiebesparende maatregen zorgt niet alleen voor het verlagen van je maandelijkse lasten maar zorgt ook voor een verhoging van de waarde van je woning en is uiteraard een stuk beter voor het milieu. 

Profiteer van extra financiering gekoppeld aan energie-efficiëntie

Verhoog je hypotheek voor duurzaamheid 

Vanaf 2024 kun je profiteren van de mogelijkheden voor een verhoogde hypotheek als je plannen hebt om je nieuwe woning te verduurzamen. Deze mogelijkheid is gekoppeld aan het energielabel van de woning: hoe lager het label, hoe hoger het extra leenbedrag. Het is echter een voorwaarde dat dit extra bedrag volledig wordt besteed aan de verduurzaming van het huis. 

Financieringsopties voor Energiebesparing

Financiële structuur voor energiebesparing

Energiebesparende maatregelen via een bouwdepot 

Vanaf 2024 kun je profiteren van de mogelijkheden voor een verhoogde hypotheek als je plannen hebt om je nieuwe woning te verduurzamen. Deze mogelijkheid is gekoppeld aan het energielabel van de woning: hoe lager het label, hoe hoger het extra leenbedrag. Het is echter een voorwaarde dat dit extra bedrag volledig wordt besteed aan de verduurzaming van het huis. 

Flexibele financiering

Energiebespaarbudget

Als je nog niet precies weet welke energiebesparende maatregelen je moet nemen, kun je kiezen voor het Energiebespaarbudget (EBB). Dit is mogelijk bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of bij enkele geldverstrekkers zonder NHG. Het voordeel is dat je vooraf geen specifieke kosten of maatregelen hoeft op te geven. Je regelt eerst je hypotheek en beslist later welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor jouw situatie. 

Uitbetalingsregeling energiebesparing

Uitbetaling van het Energiebespaarbudget 

Het geleende geld voor verduurzaming wordt in een bouwdepot geplaatst. Na het maken van kosten voor verduurzaming, stuur je de rekeningen naar de hypotheekverstrekker. Als de kosten binnen het Energiebespaarbudget passen, worden ze uit het depot betaald. 

Het EBB moet worden afgesloten in combinatie met een NHG-hypotheek; Het extra bedrag moet volledig worden besteed aan erkende energiebesparende maatregelen; Je hebt twee jaar de tijd om het budget te gebruiken. 
Met het Energiebespaarbudget kun je tot 6 procent bovenop de woningwaarde lenen. Bijvoorbeeld, bij een woning van € 350.000 is dit € 21.000, afhankelijk van je inkomen. 

hypotheek voor verduurzaming

Extra of tweede hypotheek voor verduurzaming 

Als je overwaarde hebt op je woning, kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten voor verduurzaming. Zelfs als je geen overwaarde hebt, kun je extra lenen voor verduurzaming. Voor energiebesparende maatregelen kan ook op een bestaande hypotheek tot 106% van de woningwaarde worden gefinancierd. De rente die je hierover betaalt, is ook fiscaal aftrekbaar als de hogere hypotheek wordt gebruikt voor woningverbetering. 

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Andere opties? 

Naast de eerder genoemde mogelijkheden zijn er soms ook andere financiële oplossingen die je kunnen helpen om te investeren. Sommige geldverstrekkers bieden bijvoorbeeld speciale duurzame hypotheken aan of verstrekken rentekortingen voor duurzame woningen. Bovendien zijn er verschillende subsidies en lening opties beschikbaar, zoals de Energiebespaarlening, groene leningen en de duurzaamheidslening.  

Wil je meer weten over de diverse mogelijkheden en hoe deze het beste bij jouw situatie passen? Neem dan contact op met je financieel adviseur. 

Vossenkoog 10
1822 BG Alkmaar

© zonne-man.nl | Algemene voorwaarden